Spela taktiskt

I Wordfeud är ordkunskap givetvis den allra viktigaste egenskapen att ha. Men det är något som är svårt att öva upp, åtminstone på kort sikt. Däremot finns det något som alla kan jobba med och det är det taktiska spelet.

Beakta följande bild

wordfeud.jpg

Jag har just lagt ordet "SKOG" och fått 23 poäng för det. En fin poängsumma för ett så pass kort och enkelt ord. Men är det värt det? Med tanke på att jag just öppnat upp ett intressant spelläge för min motståndare så är det inte säkert.

Det inte många tänker på i detta läget är vad konsekvensen på ens egna spel blir för motståndaren. Som du ser på bilden så har min motståndare nu fått möjlighet att lägga ett 5-bokstävers ord längst ner på spelplanen med hjälp av "G" i SKOG som jag lagt.

Min motståndare kommer då att utnyttja både en Tripple Word (TW) och en Tripple Letter (TL) och som ni vet så blir det en accelerator effekt av TL i kombination med TW. Dvs skulle min motståndare lägga ett ord med en 4-poängsbokstav i TL-rutan så kommer han få 36 poäng (4x3x3) enbart för den bokstaven. Tillsamman med de andra bokstäverna i ordet så kan min motståndare ge mig en rejäl känga här.

Men vad är alternativet för mig?

Jo, vi tittar på spelplanen igen. Bokstaven "O" i SKOG ligger på DW-rutan, och det är främst den jag ville åt. Bokstaven "G" däremot ligger på en icke-bonusruta. Det korrekta spelet i det här läget av mig hade varit att inte lägga ut G:et utan istället skriva "SKO". För mig hade det bara inneburit att jag fått 4 poäng mindre, dvs 19 poäng istället för 23. Men konsekvensen hade blivit att min motståndare inte fått samma fina möjlighet som han nu fick. Nu ska man såklart förstå att min motståndare visst kan lägga samma ord även om jag inte lagt ut mitt "G" på slutet, men då måste han ha precis rätt bokstav som passar ihop till "SKO", dvs sannolikheten för att han ska lyckas lägga ett kanonord har minskat. Dessutom har jag själv möjligheten att ta hem storkovan i nästa omgång. Om min motståndare inte tar chansen nere i högerhörnet, så kan jag nyttja mitt "G" nästa runda och kanske lyckas dra hem en massa poäng genom att själv spela ett 5-bokstavsord. Kontentan av allt detta är alltså: Om du vill vinna över din motståndare så fokusera inte enbart på att maximera dina egna poäng. Tänk på hur spelplanen kommer se ut ur din motståndares perspektiv också, innan du trycker på Play-knappen.

Lycka till


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)